zaterdag 7 mei 2011

Portfolio night

Vorige week kregen we een officiele uitnodiging van Julia om een kijkje te komen nemen in haar portfolio.
Julia was erg enthousiast en had er veel zin om al haar werkjes van het afgelopen jaar te laten zien.
Ze wist precies wat de bedoeling was en nam ons vanaf 'the office' mee naar de klas, maar niet voordat ze ons had uitgelegd dat we niet mochten rennen in de gangen!

De portfolio night is een avond dat ouders de werkzaamheden van de kinderen kunnen bekijken (en bewonderen) en je dus ook goed hun vorderingen kunt bekijken. De kinderen laten alles zien, de juf is op de achtergrond aanwezig.

Julia had drie mappen die ze ons liet zien. Eén map was vooral met knutselwerkjes en de andere mappen zijn haar 'journals'. Hier moeten ze n.a.v. een onderwerp, een voorgelezen verhaal of soms vrije keuze een tekening maken en er wat bij schrijven. Bij de JK's (junior kindergarten oftewel groep 1) is het vooral tekenen en wat woordjes schrijven, bij de sk's (groep 2) worden echt al hele verhalen geschreven.

In de klas konden we verder zien wat voor experimenten ze doen. Op dit moment doen ze allemaal experimenten met eieren. Zo hebben ze een broeikast gehad waar kuikentjes uitkwamen (en helaas allemaal overleden zijn omdat de broeikast niet goed afgesteld stond...), leren ze over hoe het kuiken zich in het ei ontwikkelt, hoe lang het duurt van het leggen van een ei tot het moment dat er een kuiken komt, ze hebben een experiment met een ei dat in azijn ligt om te kijken wat er dan mee gebeurd, ze wegen eieren en zetten dat in grafieken om etc.
Erg leuk om te zien hoe afwisselend en leerzaam de activiteiten zijn!

De juf is erg tevreden over Julia. Julia brengt een hele positieve sfeer mee de klas in, is erg lief voor andere kinderen en ze is zwaar onder de indruk van Julia's Engels. Ze hadden laatst in de klas een rondje complimenten gedaan en toen vonden alle kinderen dat Julia zo ontzettend goed Engels kon spreken en toen had ze een groot applaus gekregen. Ik zie het helemaal voor me; de enthousiaste kleuters die aplaudiseren en een Julia die staat te stralen.

Een kleine impressie van de avond:



Het verhaal van 'the little red hen"


Een voorbeeld van een experiment


Een sneeuwpop en naast gewoon knutselen moest er ook opgeschreven worden hoeveel cirkels, vierkanten ed. er in de knutsel verwerkt waren.


Een stukje portfolio

Een ander thema wat ze hebben behandeld is pizza. Zo hebben ze (en ik) pizza gemaakt en gegeten, moesten ze vragen aan de ouders wat zij op hun pizza wilden hebben, hebben ze pizza's geknutseld, menus gemaakt etc. Hieronder kun je zien wat ze oa. hebben
gedaan:



En nog een kijkje in de klas.




Dit is het dagelijkse schema waar ze mee werken. Ik vind dat de kleuters het erg druk hebben, maar ze vinden het zo te zien allemaal wel prima. Er is een stuk minder speeltijd dan in Nederland, maar hier kunnen ze dat weer ruimschoots inhalen op hun vrije dagen (ze gaan maar twee dagen de ene week en drie dagen de andere week naar school).

Toen de juf van Julia hoorde dat opa en oma (mijn ouders) in juni bij ons op bezoek komen werden ze meteen uitgenodigd om een kijkje te komen nemen. Toen de juf hoorde dat vooral opa erg gek kan doen met kinderen, nodigde ze hen uit om een ochtendje mee te draaien in de klas en om te helpen met knutselen ed. Dus opa en oma zijn gewaarschuwd :)

Een leuke avond, met een trotse Julia en natuurlijk een trotse papa en mama!