woensdag 10 november 2010

Eva's eerste schooldag in Canada!!


Maandag was het dan zo ver, Eva ging naar school.
Eva zit op een school waar je de keuze hebt om te kiezen voor de Engelstalige stroming of voor de Franstalige stroming. Bij de eerste stroming krijgen ze alle lessen in het Engels, bij de andere stroming krijgen ze 's ochtends de lessen in het Frans en 's middags in het Engels. Wij hebben gekozen voor de Franse stroming, om zo Eva meer uitdaging aan te bieden en omdat we het een mooie kans vinden voor haar om drie-talig te worden. De Franse stroming gaat pas in bij groep 3, dus Julia krijgt de eerste twee jaar gewoon alles in het Engels.

Maar goed we waren gebleven bij die eerste dag dus. Eva was 's ochtends erg vrolijk en had zin om naar school te gaan. De school begint hier pas om 8.55 en we wonen er vlakbij dus we konden heerlijk rustig aan doen. We hebben zelfs nog een spelletje gespeeld.

Op het schoolplein vond Eva het erg spannend worden en gaf ze aan dat ze het erg eng vond. Toen de bel ging, ging ze netjes in de rij staan, maar er stroomden tranen over haar wangen... Gelukkig was de juf er meteen om zich over haar te ontfermen en Eva ging flink met haar mee.

Eva bij haar ingang van de school (de school heeft meerdere ingangen).

Moeilijk om haar zo achter te laten, maar Eva is een slimme en sociale meid en we wisten eigenlijk wel dat ze het zou redden. Alleen dat Frans meteen, daar had ik wel wat moeite mee, want daar spreekt en verstaat ze geen woord van.

Daar gaat ze dan...

Om 15.20 konden we haar weer ophalen en zagen we een vrolijke Eva! Ze had zelfs al aan een meisje in het Engels gevraagd of ze bij haar wou komen spelen. Dat spelen stellen we even uit, want het huis is nog niet play-date proof.
De meester (normaal gesproken heeft Eva een juf, maar die was er die middag niet), kwam met Eva mee naar buiten en gaf aan dat het zeer goed gegaan was. Ze deed met alles goed mee en leek al veel te begrijpen.

Eva was thuis heerlijk enthousiast. Ze vertelde over de andere kinderen, dat ze al veel vriendinnetjes had gemaakt (maar wist geen enkele naam ;) ) en dat ze muziekles had gehad. Ook vertelde ze dat ze bij het Frans af en toe wat had moeten huilen, maar dat er toen steeds een meisje naar haar toe kwam om te zeggen:' it's okay, it's okay. Erg lief!
Ze had met veel kinderen buiten gespeeld, ze wilden allemaal met haar spelen. Dat geloof ik meteen, een nieuw meisje in de klas is natuurlijk erg interessant!

Aan tafel begon Julia wat te miepen over school en toen vertelde Eva uit zichzelf aan Julia dat school echt heel erg leuk was in Canada. Nou een beter praatje voor Julia hadden we ons niet kunnen wensen!

De eerste dag van vele die gaan komen, gelukkig was deze eerste dag een succes.
Wij zijn blij en opgelucht en hebben er alle vertrouwen in! En we zijn vooral heel erg trots op onze meid, dat ze het toch maar even heeft gedaan. Een hele dag in een vreemde klas, in een vreemd land, met twee vreemde talen en vreemde kinderen en leerkracht en er dan ook nog een leuke dag er van maken! Petje af voor ons meiske.

Morgen mag Julia voor het eerst...