zondag 28 november 2010

Rijbewijs.... the never ending story...

Oh wat een toestand zeg.
We mogen als Nederlandsers niet zo maar even ons rijbewijs omruilen voor een Canadese, maar moeten eerst een theorietest doen en dan nog een praktijktest (zouden we Belg of Duitser zijn dan konden we hem wel omruilen).
Om meteen voor een volledig rijbewijs in aanmerking te komen, moeten we bewijzen dat we al meer dan drie jaar ons rijbewijs hebben. Makkie zou je denken wat dat staat gewoon op ons rijbewijs... Niet dus...
Zonder bewijs moet je eerst voor je G1 rijbewijs gaan en dan mag je alleen maar rijden met iemand die al zijn rijbewijs heeft voor vier jaar (beetje lastig om iedere keer iemand te bellen als we ergens heen willen)

We hadden in Nederland een verklaring van echtheid kunnen opvragen, maar dat hebben we niet gedaan. Echter zeiden ze hier ook dat ze een officiele vertaling nodig hadden, door een officiele vertaler uit Canada en (later zeiden ze dat pas) een verklaring van de Nederlandse ambassade dat het om een echt rijbewijs ging. Dus op zoek naar een vertaler. Uiteindelijk iemand gevonden, maar ze had blijkbaar een drukke agenda. Ze had een kantoor in Kitchener en Bert had een afspraak gemaakt, helaas kwam ze niet. Duizendmaal excuses en ze zou de vertaling in haar brievenbus leggen en dat konden wij hem ophalen. Helemaal prima. Komen we in Kitchener is alleen de voorkant van het rijbewijs vertaald... hebben we dus niets aan, want op de achterkant staat dus wanneer je je rijbewijs hebt gekregen. Haar weer gebeld en gemaild en uiteindelijk weer excuses en zou ze het meteen vertalen en met de express-post opsturen. Gelukkig heeft ze dat wel gedaan en hadden we het de volgende dag in huis.

Toen dus nog een bewijs van de consul van Nederland. Dus wij naar London om dit te regelen. Gelukkig had hij tijd en konden we het aan het eind van de ochtend weer ophalen.

Eindelijk na ongeveer drie weken gedoe, met het vinden van een vertaler, toen ineens ook een verklaring van de consul nodig, hadden we dan eindelijk alle papieren. Ik heb Bert meteen afgezet bij het examenburo waar hij zijn theorie meteen kon doen. Gelukkig meteen geslaagd, maar toen wederom wat vervelend nieuws. De eerst volgende keer dat er afgereden kon worden was 8 december. Overal was het vol. Dus zit er één ding op, maandag naar het afrijdburo en hopen dat er iemand uitvalt!
Op zich is het geen probleem om tot 8 december te wachten, maar iedere week extra een huurauto gaat toch wel in de papieren lopen en we kunnen pas een auto verzekeren als we een Canadees rijbewijs hebben.

Wordt vervolgd dus!!